Rij ik goed paard

"Rijd ik goed paard" is een vraag die ik vaak krijg per week. Wat is paardrijden precies? Rijd je 'echt' paard als je paard in een mooie krul, onder je uit danst? Rijd je wel 'echt' paard als je lekker op je paardje in de bak of in het bos, figuurtjes rijd en geniet van de drie gangen? Waarom zijn de verschillen in de paardenwereld zo groot, word er vaak heel minderwaardig naar recreatieve ruiters gekeken, en termen als ' je kunt gewoon niet rijden' gebruikt? Neem bijv de sport tennis, je hebt mensen die op hoog niveau spelen en je hebt bijv 2 vrienden die iedere week 2x een balletje gaan slaan ter ontspanning. Kunnen die vrienden dan ook niet tennissen?
Goed kunnen paardrijden, daar is geen klinkklare definitie of woord voor. Het is namelijk een persoonlijk gevoel. Voor de 1 is dat een prachtige beker mee naar huis nemen, de ander heeft goed paardgereden als de pony een lekker stukje draaft terwijl het zonnetje schijnt.

Het één Voelen

Het één gevoel hebben met je paard, vertrouwen, het kennen van elkaar en het allerbelangrijkste 'het voelen' het contact. Weten wat jou paardje kan, en je paardje voelt wat jij kan. Samen uitdagingen aangaan, die jullie samen moeten leren, en uiteindelijk dat behalen, samen die trots delen, want een paard is net zo trots als jou als ze iets nieuws hebben geleerd. Staarten gaan omhoog, oortjes gaan ontspannen zijwaarts hangen en de ruiter straalt deze energie uit, waardoor dit gebeurd. Wat hebben wij geluk dat er zoveel verschillende paarden zijn. Paarden die topsport willen leveren, maar ook paarden die genieten recreatief van het samen zijn met hun baasje.

Paardrijden is voor iedereen !!!!!

Voor iedereen is er een paard of pony, een paard zal je nooit afrekenen op een beperking, het zal alles voor je doen, als je eerlijk, respectvol op zijn rug zit. Laat het dier je kwetsbaarheid voelen en het paard zal je helpen. Help je paard wanneer het zichzelf kwetsbaar opstelt , begeleid je paard door zijn angsten. Paardrijden, op welk niveau je ook zit, is voor
iedereen. Vertrouwen, bij jezelf blijven, kwetsbaarheid kunnen tonen lijd tot dat ene gevoel,, magie" En voor iedere ruiter, is er magie, soms is het even zoeken, maar uiteindelijk is het er voor iedereen......en iedere vorm ervan is uniek en prachtig. Meet jezelf nooit aan een ander, blijf dicht bij jezelf en je gevoel....ben je unieke zelf .
En geniet,
Paardrijden is voor iedereen !!!!!