Omarm je angst,

Wat is het leven soms onverklaarbaar, iets wat ons zo gelukkig maakt, paardrijden, en tegelijk zo eng is soms. Angst hebben, soms is de angst specifiek, bepaalde punten, plotselinge geluiden, of een bepaalde gang van het paard. Veel vaker komen dingen als, ik ben bang dat hij op hol slaat, ik eraf val, voor. Maar er is nog een hele grote groep angst,' de onbegrepen angst', dit zijn ruiters, waaronder ik zelf, die kampen met niet 1 specifieke angst.
Dit is vaak een groep die van manege naar manege gaat, ene na de andere instructeur, in het begin heb je weer even hoop, goh deze persoon snapt me, om na 10 lessen weer op het punt te komen, ja daar komt ie: je bent nog niet door je angst heengereden!
Teleurgesteld en vaak nog onzekerder gaat je reis weer verder, in de hoop dat iemand het snapt.
Angst is niks om je voor te schamen, het is een emotie, die er mag zijn, altijd. Het is geen beperking, het is geen handicap, het is wat het is, angst. Als je een angstige aanleg hebt zul je merken dat er goede tijden en slechte tijden zijn. Dagen dat je meer last hebt dan de andere. Maar altijd is het er een beetje. Door er tegen te vechten, strijden ermee aan te gaan, win je nooit . Door het te erkennen, erover te durven praten, hulp te vragen, vragen wat je bijv nodig hebt om paard te rijden is juist sterk! Het leven loopt nou eenmaal niet volgens een draaiboek. Maak jezelf niet onnodig bang, door dingen te doen, die voor jou niet goed voelen, omarm je angst, werk ermee en verlicht hem.
Als dat betekent dat iemand je vast moet houden, geduld moet hebben in bepaalde situaties, dat is zijn/haar beroep. Daar worden ze voor betaald. En als je afgescheept word met de woorden ik kan niks meer voor je doen, betekent dat niet dat jij niks kan of zal worden, het betekent het einde van die persoons kunnen. Word daar ook niet boos om, en zoek niks bij jezelf. Bang zijn is niet erg. En door het te delen, maak je het dragelijker waardoor er rust ontstaat. Ook je paardje is weleens bang, dan help je hem of haar ook.
Paardrijden en bang zijn, het maakt niet uit, zoek hulp, omarm, en geniet.
Paardrijden is voor iedereen....